Агенцията по пътна инфраструктура обяви обществена поръчка за определяне на изпълнител за

...
Агенцията по пътна инфраструктура обяви обществена поръчка за определяне на изпълнител за
Коментари Харесай

АПИ стартира процедурите за разширяването на АМ “Тракия“ в участъка Пловдив - София

Агенцията по пътна инфраструктура обяви социална поръчка за  установяване на реализатор за осъществяване на оценка на въздействието върху пътната сигурност на Автомагистрала „ Тракия “ в сектора София – Пловдив от км 0+000 до км 156+284 . Това касае положението на аутобана на три общини - Пловдив, Пазарджик и София. 
Прочетете още
Настоящата социална поръчка се явява наложителен стадий от процедурата по планиране и разширение на автомагистралата, като това е и претекстът за откриването ѝ. 

" Във връзка с обмисляне на капиталови планове на Агенция „ Пътна инфраструктура “ и  по-конкретно предприемане на дейности по разширение на трасето на Автомагистрала „ Тракия “  в сектора София – Пловдив от км 0+000 до км 156+284 и съгласно условията на Директива (ЕС) 2019/1936 на Европейския парламент и на Съвета от 23 октомври 2019 година за изменение на Директива 2008/96/ЕО по отношение на ръководството на сигурността на пътните инфраструктури, член 36б от Закона за пътищата и Наредба за процедурите за ръководство на сигурността на пътната инфраструктура, е належащо Агенция „ Пътна Инфраструктура “ да разпореди осъществяване на оценка на въздействието върху пътната сигурност за горецитирания обект ", обясняват от АПИ. 

Припомняме, че концепцията за разширение на автомагистрала " Тракия " в региона от София до автомагистрала " Марица " беше стартирана преди няколко месеца от тогавашния длъжностен министър на районното развиване и благоустройство Иван Шишков. 

Шишков за първи път анонсира амбициозния план на работна среща по план за водоснабдяване на Пловдив от каскада „ Доспат – Въча “, която се организира на 20 април.

" Изключително  наложително е да бъде разширена автомагистрала „ Тракия “  в частта до автомагистрала „ Марица “, защото този сектор е доста стеснен и към този момент не съумява да поеме придвижването ", изясни тогава Шишков. 

Регионалният министър добави, че е доста е значимо " в точния момент да се проектират нещата " и непосредствено заяви, че се стартира работа по този план. По думите му е значимо разширението на аутобана да стане по надлежния ред, като се стартира от проектирането. Именно поради това следва да бъде направено задание, планиране, оценка за въздействието на околната среда.

" Затова си разрешаваме да стартираме тази процедура, без значение че сме длъжностен кабинет, тъй като всеки ден е значим за такива обекти ", добави на срещата Шишков. 

Реално актуалната социална поръчка е първи стадий за разширението на основния инфраструктурен обект. Очевидно се цели анализът да покаже нуждата да се разшири автомагистралата, с цел да се понижи риска за водачите. 

Първоначално бе стартирана концепция за уголемение до 168 километра – от София до Оризово, само че най-малко поръчката за оценка е ограничена до 156-ти км, малко след пътен възел " Белозем ". Все още обаче няма количествено-стойностни сметки какъв брой би струвало разширение на автомагистралата, нито пък действително какви са задачите на ремонта - прибавяне по още една лента в посока или? Очаква се на всички тези въпроси отговор да се даде след края на проектирането на обекта. 

Настоящата социална поръчка е с планирана стойност  72 400 лв.,  а срокът за осъществяване след сключване на контракт е  80 дни . Избраният реализатор ще би трябвало да направи оглед на пътя, да даде данни за пътния травматизъм, оценка за сеизмична активност и др. 

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР